Empelaer Stoeterij

Schriktraining

Een paard is een vlucht dier. Dat wil zeggen dat zodra het paard zich bedreigd of geïntimideerd voelt het zal vluchten. Het is een instinct dat paardachtigen door de eeuwen hebben ontwikkeld om te overleven. Van nature is een paard dan ook altijd zeer alert op de omgeving en bedreigingen .

Paarden zijn door de jaren heen steeds meer gedomesticeerd en gewend geraakt aan het opgesloten staan in stal of weiland. De meeste paarden ervaren dit als hun ‘veilige haven’ en vertonen in deze vertrouwde omgeving dan ook een rustig gedrag. Eenmaal buiten hun vertrouwde omgeving kunnen de braafste paarden ineens een totaal ander gedrag vertonen dat kan variëren van iets kijkerig tot totaal panikeren.

Ook op vreemd terrein tijdens een wedstrijd kunnen bloembakken, vlaggen, juryhokjes en de, bij regenachtig weer, beruchte paraplu’s reden zijn voor totale paniek.

Een paard is geen machine. Het blijft een levend wezen met zijn of haar eigen karakter en eigenschappen. Paarden die 100 procent bomproof zijn bestaan niet. Maar er je kunt door training wel zorgen dat je controle kunt krijgen over je paard en je als leider op kunt stellen .

Hiervoor zijn speciale schriktrainingen ontworpen waarbij het paard door een ervaren begeleider bekend gemaakt wordt met bedreigende situaties en geleerd wordt gehoorzaam te blijven zodat de ruiter controle over de situatie zal krijgen.

Schriktrainingen worden in eerste instantie aan de hand gestart. Maar uiteindelijk zal het paard onder de ruiter moeten leren vertrouwen te krijgen in zijn leider en leren gehoorzamen in iedere situatie.

Schriktraining is niet alleen nodig voor paarden. Onzekere ruiters en amazones kunnen ook leren om door oefening meer controle te krijgen over hun paard.