Empelaer Stoeterij

Zadelmak maken

Een goed begin is het halve werk.

De opleiding van een paard onder het zadel begint vanaf het jaar dat hij drie jaar wordt. Wanneer een paard volledig onbeleerd is, of groen zoals dat wordt genoemd , zal begonnen worden met het paard hand tam te maken door het te wennen aan menselijk contact, een stal halster en het leren vertrouwd te raken met de dagelijkse verzorging als poetsen en het verzorgen van de hoeven.

Vervolgens zal het paard moeten wennen aan een hoofdstel en met name het bit. Dit gebeurt door het paard te longeren. Belangrijk hierbij is dat het paard niet gestoord wordt in de mond en geen angst voor het bit ontwikkelt.

Het zelfde geldt voor het zadel. Zodra het paard de optoming accepteert kan men het paard wat door gaan trainen aan de longe en het paard licht bijzetten zodat het de druk van het bit in de mond leert accepteren. Wanneer het paard volledig op zijn gemak is en bekend met de zadel en hoofdstel komt het moment dat het voor het eerst het gewicht van de ruiter moet gaan accepteren. Ook hierbij zal rust en geduld de gouden regel zijn. Vooral de eerste keer dragen van een ruiter mag geen nare ervaring worden voor het paard omdat dat het vertrouwen van het paard kan schaden.

Op onze stoeterij nemen we alle tijd om de paarden te begeleiden van groen naar het gaan onder het zadel. Hierbij wordt ieder paard individueel bekeken en de methode gebruikt die het best bij het individuele paard past.

In overleg met de eigenaar wordt gekeken hoe ver het paard door gereden moet worden voordat de eigenaar de teugels over neemt.